La Drecera

Contacte

L’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera neix l’any 2013 per proposar el projecte de Gestió Cívica de l’espai Mercat Cultural de Vallvidrera. Una desena d’entitats dels barris de muntanya del Districte Sarrià-Sant Gervasi van impulsar la Plataforma Mercat de Vallvidrera amb unes prioritats en comú.

– Recuperar un espai públic per al barri per què sigui bressol de noves iniciatives i aixopluc de les entitats que ho necessitin.

– Fomentar la participació ciutadana, generant sinergies que afavoreixin la socialització de les persones en el barri, creant vincles comunitaris.

– Promoure la solidaritat, la tolerància a la diversitat, criteris de sostenibilitat, el cooperativisme

Finalment, després de 8 anys de rehabilitació de l’edifici, i quasi 2 anys de negociacions de conveni, al juliol de 2022, el Mercat Cultural de Vallvidrera va obrir les seves portes a les veïnes dels barris de muntanya.

L’entitat gestiona comunitàriament l’equipament i fa de paraigües de més de 20 entitats dels barris muntanya que hi formen part. Aquesta entitat treballa per oferir un servei públic i cultural per tots els barris, a més actua en completa coordinació i representació de la resta d’ entitats. El Mercat Cultural, en sí mateix, és un espai de participació obert al veïnat i les entitats del barri on escoltem la resta de veus per construir entre totes el projecte comú. Totes les veïnes i entitats dels barris podran traslladar a les treballadores i voluntàries les seves propostes, dubtes, necessitats a través dels diferents mecanismes de participació.

Que treballem

Els eixos són la base sobre la qual s’estableixen els objectius de l’equipament d’elMercat, i són els que aporten singularitat i determinació a aquest projecte. Per a nosaltres és important establir aquest prisma sobre el qual es construeixin les dinàmiques d’acció de elMercat, posant l’accent no tant en el que fem, sinó en com ho duem a terme.

Comunitat i participació

Des del Mercat es vol promoure que la ciutadania faci ús de l’equipament en pro d’afavorir l’apoderament i la confiança mútua del veïnat i les entitats, afiançant i ampliant relacions ja existents i establint-ne de noves que facin créixer un teixit veïnal divers, intergeneracional i inclusiu, influint en el territori i la comunitat.

Cultura de proximitat

Posem en el centre el valor transversal de la cultura com a eina de transformació social i un dret fonamental. Entenem “elMercat” com una plataforma al servei de la difusió dels artistes de la zona i els seus projectes, de debat sobre la creació i de cooperació entre els creadors de la muntanya. Aquest espai es posa al servei dels Barris de la muntanya amb la voluntat d’incentivar i promoure la reflexió, el pensament crític, la cultura, la història i el debat. Convertint-se en una eina de desenvolupament comunitari que permeti potenciar la llibertat d’expressió i la creativitat.

Transformació ecosocial

La ubicació privilegiada del Mercat com a punt de connexió entre Collserola i la ciutat de Barcelona, així com per la seva memòria històrica, són ingredients potencials per la creació d’un espai de referència en projectes de sostenibilitat i agroecologia de l’entorn, així com un punt de divulgació de coneixements i experiències. En aquest moment de crisis sistèmiques s’ha de produir una transició ecosocial, és a dir, construir un altre tipus de societat, una societat fonamentada en els principis de l’economia social i solidària (ESS) i de caràcter transformador, especialment des de l’agroecologia

  • Donar resposta a les necessitats i demandes dels veïns i les veïnes dels barris de la muntanya, de manera participativa i inclusiva.
  • Oferir espais i activitats on es fomenti l’intercanvi, la creació, el voluntariat, la participació entre el veïnat i la cultura.
  • Treballant en xarxa amb altres equipaments, entitats, col·lectius i l’administració pública.
  • Garantir una governança i gestió d’ “El Mercat” de forma inclusiva i transparent
  • Fomentar el consum responsable, l’agricultura ecològica, la promoció del cooperativisme, l’ESS, així com la cultura de la sostenibilitat.