La Drecera

Directori associatiu

Informació de l'entitat

L’Associació Cultural Casa Orlandai (ACCO) és una entitat sense ànim de lucre. Es va constituir al 2007 com a plataforma veïnal que reivindicava la Casa Orlandai com un equipament de proximitat de gestió comunitària. L’Associació l’integren persones, entitats i col∙lectius vinculats al barri de Sarrià.

Promou la transformació de la societat cap a una societat més participativa i justa a través de la cultura i la convivència i en base al respecte i la llibertat.

L’ACCO gestiona el Centre Cultural Casa Orlandai i el l’Espai Gardenyes. Així mateix, l’Associació també participa en diverses iniciatives del barri de Sarrià.

La nostra missió és  promoure la transformació social a través de projectes culturals i socials que fomentin l’apoderament del teixit veïnal i associatiu del barri de Sarrià per a què esdevingui més participatiu, creatiu, cohesionat, inclusiu, innovador, crític i sostenible.

 

Treballem a partir dels següents àmbits
  • Participació ciutadana: volem que les persones i entitats s’impliquin a tots els nivells, que participin i siguin protagonistes d’aquest model de barri.
  • Gestió ciutadana i comunitària: apostem per l’enfortiment de la comunitat i per la seva capacitat de gestionar i dinamitzar els espais i els béns comuns i públics.
  • Dinamització sociocultural: fomentem el treball en xarxa i col∙laboratiu aprofitant les sinèrgies a través de l’art, el coneixement, la reflexió, la convivència i la implicació del teixit veïnal.
Objectius
  • Fomentar la participació veïnal i el treball cooperatiu
  • Ser un lloc de trobada intergeneracional
  • Esdevenir un espai d’intercanvi d’idees, persones i coneixements
  • Potenciar la creació col∙lectiva, sobretot la cultural i innovadora
  • Fomentar dinàmiques participatives i de coordinació
  • Promoure i millorar l’educació, en especial del lleure
  • Mantenir i actualitzar les tradicions i els costums
  • Tenir cura del territori amb criteris de sostenibilitat

 

Informació de l'entitat

Des dels seus inicis, un dels principals objectius d’El Jardí ha estat “fer barri”. Crear, a partir de la informació i la comunicació, una xarxa de relacions entre diferents agents dels barris de Sant Gervasi, primer durant l’etapa d’El Jardí de Sant Gervasi, i després, de tots els barris del districte de Sarrià-Sant Gervasi, en l’etapa de la cooperativa i de diarieljardí.cat.

Aquesta xarxa s’ha fonamentat a partir de les associacions de caràcter cívic, com les AV i de Comerciants, però també a partir dels centres culturals com els centres cívics municipals, i altres vinculats a altres xarxes, com la dels Ateneus. Les primeres entrevistes de fons, les “gent del barri”, es van fer a presidents de les associacions de veïnats o del comerç, i des de l’inici es publica una agenda que recull especialment les activitats que organitzen i promouen les associacions i els centres culturals. Els límits de les dues pàgines que es dediquen a l’agenda en el paper, es multipliquen després en l’agenda del web, una secció molt consultada.

Des d’El Jardí volem col·laborar amb la Comunalitat de Sarrià – Vallvidrera amb projectes de comunicació i informació. Per una banda, ens sembla indispensable crear una web pròpia del projecte, molt ben connectada amb diarieljardi.cat i la resta de webs de les associacions que participen en el projecte. S’ha de fer ressò de les notícies i actes que organitzin totes aquestes associacions, incloent-hi una agenda d’activitats. És important dissenyar bé aquesta web i que s’adapti a les necessitats del projecte. I també preveure el seu manteniment, tant tècnic com de continguts, i les necessàries actualitzacions.

 

Informació de l'entitat

L’Associació Mercat Cultural de Vallvidrera neix l’any 2013 per proposar el projecte de Gestió Cívica de l’espai Mercat Cultural de Vallvidrera. Una desena d’entitats dels barris de muntanya del Districte Sarrià-Sant Gervasi van impulsar la Plataforma Mercat de Vallvidrera amb unes prioritats en comú.

– Recuperar un espai públic per al barri per què sigui bressol de noves iniciatives i aixopluc de les entitats que ho necessitin.

– Fomentar la participació ciutadana, generant sinergies que afavoreixin la socialització de les persones en el barri, creant vincles comunitaris.

– Promoure la solidaritat, la tolerància a la diversitat, criteris de sostenibilitat, el cooperativisme

Finalment, després de 8 anys de rehabilitació de l’edifici, i quasi 2 anys de negociacions de conveni, al juliol de 2022, el Mercat Cultural de Vallvidrera va obrir les seves portes a les veïnes dels barris de muntanya.

L’entitat gestiona comunitàriament l’equipament i fa de paraigües de més de 20 entitats dels barris muntanya que hi formen part. Aquesta entitat treballa per oferir un servei públic i cultural per tots els barris, a més actua en completa coordinació i representació de la resta d’ entitats. El Mercat Cultural, en sí mateix, és un espai de participació obert al veïnat i les entitats del barri on escoltem la resta de veus per construir entre totes el projecte comú. Totes les veïnes i entitats dels barris podran traslladar a les treballadores i voluntàries les seves propostes, dubtes, necessitats a través dels diferents mecanismes de participació.

Treballem a partir dels següents àmbits

Els eixos són la base sobre la qual s’estableixen els objectius de l’equipament d’elMercat, i són els que aporten singularitat i determinació a aquest projecte. Per a nosaltres és important establir aquest prisma sobre el qual es construeixin les dinàmiques d’acció de elMercat, posant l’accent no tant en el que fem, sinó en com ho duem a terme.

Comunitat i participació

Des del Mercat es vol promoure que la ciutadania faci ús de l’equipament en pro d’afavorir l’apoderament i la confiança mútua del veïnat i les entitats, afiançant i ampliant relacions ja existents i establint-ne de noves que facin créixer un teixit veïnal divers, intergeneracional i inclusiu, influint en el territori i la comunitat.

Cultura de proximitat

Posem en el centre el valor transversal de la cultura com a eina de transformació social i un dret fonamental. Entenem “elMercat” com una plataforma al servei de la difusió dels artistes de la zona i els seus projectes, de debat sobre la creació i de cooperació entre els creadors de la muntanya. Aquest espai es posa al servei dels Barris de la muntanya amb la voluntat d’incentivar i promoure la reflexió, el pensament crític, la cultura, la història i el debat. Convertint-se en una eina de desenvolupament comunitari que permeti potenciar la llibertat d’expressió i la creativitat.

Transformació ecosocial

La ubicació privilegiada del Mercat com a punt de connexió entre Collserola i la ciutat de Barcelona, així com per la seva memòria històrica, són ingredients potencials per la creació d’un espai de referència en projectes de sostenibilitat i agroecologia de l’entorn, així com un punt de divulgació de coneixements i experiències. En aquest moment de crisis sistèmiques s’ha de produir una transició ecosocial, és a dir, construir un altre tipus de societat, una societat fonamentada en els principis de l’economia social i solidària (ESS) i de caràcter transformador, especialment des de l’agroecologia

Objectius
  • Donar resposta a les necessitats i demandes dels veïns i les veïnes dels barris de la muntanya, de manera participativa i inclusiva.
  • Oferir espais i activitats on es fomenti l’intercanvi, la creació, el voluntariat, la participació entre el veïnat i la cultura.
  • Treballant en xarxa amb altres equipaments, entitats, col·lectius i l’administració pública.
  • Garantir una governança i gestió d’ “El Mercat” de forma inclusiva i transparent
  • Fomentar el consum responsable, l’agricultura ecològica, la promoció del cooperativisme, l’ESS, així com la cultura de la sostenibilitat.
Informació de l'entitat

L’Associació Veïnal de Sarrià (AVS) és una de les més antigues de Barcelona i és representativa de com es va fundar una entitat de caràcter representatiu durant el franquisme. Es va constituir el 14 de juny de 1960, en un acte solemne realitzat al Saló d’Actes de l’Ajuntament “de la ex-vila de Sarrià”, com indica d’Acta de constitució. A començament dels anys setanta, l’AVS fa un canvi important i comença a liderar les reivindicacions del barri. Va ser amb motiu del Pla Comarcal de 1972 que va mobilitzar bastants sarrianencs indignats per un projecte de remodelació que suposava la desaparició de carrers i cases.

En una petita habitació al darrere d’un comerç del carrer Major de Sarrià, l’Associació va iniciar una nova etapa i aquí continuem, una Junta composada per persones molt diverses, treballant per a millorar el veïnat de Sarrià.

Des de l’any 1974 publica la revista Sarrià, portaveu de l’AVS que continua editant-se en la actualitat.

Treballem a partir dels següents àmbits
  • Fomentar la participació i la xarxa veïnal així com les trobades intergeneracionals.
  • Donar suport a altres entitats del barri i als moviments joves que no tenen lloc a on trobar-se.
  • Fomentar accions amb criteris de sostenibilitat
  • Donar suport al veïnat en les seves relacions amb la municipalitat.
  • Festes populars: Concurs de paelles, butifarrada, foguera de Sant Joan i Fira de Nadal.
  • Creació de l’hort comunitari de la Veïnal al carrer Ràfols.
Objectius
  • Millora ambiental, social i urbanística de la comunitat de Sarrià.
Informació de l'entitat

Torrent Viu som una cooperativa d’habitatges en règim de cessió d’ús del barri de Sarrià, que estem promovent la construcció d’un edifici de cohabitatge en un solar de titularitat pública on edificarem els nostres 16 habitatges amb qualificació d’habitatges protegits (HPO) amb espais comunitaris.

En aquest procés de promoció cooperativa, comptem amb el suport de la gestora Perviure, especialitzada en l’acompanyament de processos d’autopromoció d’habitatge col•lectiu.

Treballem a partir dels següents àmbits

El projecte de Torrent Viu va prenent força des de diversos eixos de treball de la cooperativa que organitzem en comissions. Comissió econòmica, d’arquitectura, de cohesió… En cada una d’elles i de manera horitzontal busquem el consens entre totes les sòcies per anar avançant cap a la nostra fita en les tasques del dia a dia. La dedicació o el pes de cada una de les comissions ha anat evolucionant en funció de l’estadi del projecte. Cada una de les tasques va encaminada a començar a construïr l’edifici per anar-hi a viure quan abans millor.

Objectius

– Facilitar a les persones sòcies l’accés a un habitatge de caràcter social, assequible i compromès amb el medi ambient.

– Proporcionar un model d’accés a l’habitatge no especulatiu segons el qual el dret de superfície del sòl i dels immobles recau en la Cooperativa, mentre que les persones sòcies disposen del dret d’ús de cadascun dels espais privats i de les parts comunes.

– Eliminar els beneficis purament especulatius lligats a la construcció i promoció d’habitatge, duent a terme les seves operacions preferentment amb entitats que desenvolupen la seva activitat de manera ètica i solidària.

– Participar i contribuir al teixit associatiu i cooperatiu, i en el foment del model d’habitatge en cessió d’ús a la ciutat.

Informació de l'entitat

ASSÍS

Som ASSÍS, una entitat social formada per persones que treballem per millorar la qualitat de vida de les persones en situació de sense llar, oferint un espai de relació positiva i fent-les protagonistes dels seus processos de canvi.
Des de 2001 treballem per oferir atenció, acompanyament i garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, oferint així un acompanyament social i emocional.
Dirigim la nostra energia per aconseguir que tothom tingui garantits els seus drets fonamentals, i que no es vegin vulnerats sigui quina sigui la seva situació. Quelcom que creiem que hauria de ser bàsic i universal avui en dia, però que malauradament, no és la realitat.
Treballem a partir dels següents àmbits
  • Habitatge: Garantim el dret a un habitatge digne i estable. Seguim un model de llar de mitjana i llarga estada.
  • Atenció Social: Atenem les necessitats socials més immediates, generals i bàsiques de les persones. 
  • Alimentació i Higiene: Proporcionem alimentació, dutxes, roba i serveis d’higiene a persones en situació de sense llar.
  • Formació Laboral: Oferim acompanyament i assistència per la inserció laboral de forma integral i individualitzada.
  • Salut: Facilitem els tractaments mèdics a persones ateses; visites a dentista, pròtesi dentals, òptica, entre d’altres.
Objectius
  • Ser un marc de referència de baixa exigència per a les persones en situació de sense llar que accedeixen.
  • Ser un agent facilitador i motivador de processos d’inclusió social de les persones que atenem.
  • Oferir acollida, acompanyament, atenció social i canalització de demandes.
  • Fomentar l’autoestima, socialització, integració i promoció de la persona
  • Promoure la sensibilització ciutadana en relació amb la situació que pateixen les persones en situació de vulnerabilitat social.
  • Reivindicar una societat justa on es respectin els drets de totes les persones, sense importar la situació a la qual es trobin.
Informació de l'entitat

L’Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià (Centre i Teatre de Sarrià) és una entitat sense ànim de lucre que neix el 1896 a partir d’un grup de socis que inicialment formen un grup de teatre. L’any 1905 construeixen l’actual Teatre de Sarrià, un dels pocs teatres a la italiana que existeixen en el nostre país. A redós del grup de teatre van naixent altres grups (Orfeó Sarrianenc, Esbart Sarrià, Futbol CP, Esplai Sant Vicenç,…) fins a la configuració actual de 16 seccions del Centre distribuïdes en 26 grups des de 4 a més de 90 anys.

Des de les arts escèniques fem acció comunitària i transmetem els valors del nostre país, de la nostra cultura popular i, sobretot, de la nostra llengua, treballant sempre per ser un espai de trobada i d’acollida per a totes les persones, sigui quin sigui el seu origen, context cultural, creença religiosa, gènere, estatus social i econòmic i capacitat intel·lectual o física.

Treballem a partir dels següents àmbits

Àmbit de la formació integral de les persones

Des dels seus inicis l’objectiu principal de la nostra associació ha estat la formació integral de les persones des de les arts escèniques, des de l’esport, des de l’educació en el lleure, i des de l’acció comunitària.

Àmbit del voluntariat

Com a element de promoció comunitària per potenciar el teixit social i associatiu que afavoreix la convivència i la integració de totes les persones del nostre entorn.

Àmbit cultural i de les arts escèniques

Amb una completa i diversa programació d’espectacles de teatre, dansa i música de gran qualitat per públic general, familiar o escolar, que no és obstacle per també programar el treball d’experimentació i la pràctica dels diferents grups amateurs del nostre Centre.

Àmbit de  l’economia social i solidària

Impulsem projectes d’aprenentatge actiu pels joves en l’àmbit de l’emprenedoria des de l’economia social i solidària, donant-los formació, informació i eines per desenvolupar el seu projecte vital després de l’etapa escolar, i oferint un espai per la formació i el foment de l’emprenedoria entre els joves.

Àmbit dels infants

Les activitats amb infants és una de les iniciatives que s’han desenvolupat en el Centre des de l’inici dels anys 50 i que al llarg de tots aquests anys han contribuït a formar moltes generacions de conciutadans.

Àmbit dels joves

A més de les activitats pròpies del Centre, s’impulsen programes específics adreçats als estudiants de tots els centres educatius, públics i privats, dels nivells de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, i a joves que s’integren a les entitats juvenils, donant suport a esplais i associacions, posant a la seva disposició espais on puguin desenvolupar les seves iniciatives.

Àmbit de la gent gran i persones soles

Facilitem espais de trobada on socialitzar, vincular-se a la comunitat i enfortir els lligams personals a través de l’assistència i participació en activitats i grups d’activitats estables: cant coral, teatre, sortides i excursions, a més, s’impulsen diferents activitats específiques per tal de pal·liar la solitud no desitjada.

Objectius
  • Fomentar l’educació i el gust per les activitats culturals i artístiques, especialment al voltant de les arts escèniques.
  • Treballar pel compromís amb la societat catalana, amb la seva llengua i la seva cultura.
  • Ser un espai de trobada amb persones de diferents procedències i capacitats, que fomenti el debat i l’enriquiment mutu compartint idees i coneixements.
  • Treballar per afavorir la convivència, la tolerància i particularment el respecte cap a les persones nou vingudes d’altres cultures, treballar pel seu arrelament, l’aproximació a la nostra cultura i per la seva integració social.
  • Col·laborar en les actuacions per resoldre les problemàtiques de les persones i col·lectius en situació d’exclusió social.
  • Treballar per afavorir la inserció laboral de col·lectius amb especials dificultats d’inserció i especialment dels joves.
  • Promoure el respecte i el treball per a la protecció del medi ambient i de suport a la sostenibilitat i el consum responsable.
  • Promoure la igualtat, el respecte i la integració de totes les persones amb independència del seu gènere.
  • Promoure i vetllar per la formació i compliment dels protocols necessaris per garantir la protecció dels menors i evitar qualsevol mena d’assetjament
Informació de l'entitat

La Fundació és una entitat sense ànim de lucre i ens dediquem a millorar la vida de totes les persones al llarg de la seva vida.  Ho fem promovent l’activitat física, la salut i el lleure per a tothom i, en concret, a través de la gestió d’equipaments esportius.

Claror gestionem el Centre Esportiu Municipal de Can Caralleu, des de fa més de 25 anys. Tenim un ferm compromís amb la gestió socialment responsable i ètica, i assumim la nostra implicació en el desenvolupament sostenible tenint en compte els nostres impactes socials i ambientals.

El CEM Can Caralleu (Claror Can Caralleu) és un centre esportiu de més de 30.000 m2 i oferim activitats esportives de tota manera i per a tothom, des de nadons de 3 mesos a gent molt molt gran.

En el marc de la gestió del nostre impacte social, ens vertebrem amb el territori i amb les seves entitats per promoure projectes de salut comunitària.

 

Treballem a partir dels següents àmbits

Salut comunitària: més enllà de les nostres parets, col·laborem amb el barri per promoure la salut i l’activitat física a tothom, sobretot als col·lectius més vulnerables.

Formem part de l’eix de cures i salut per tal de promoure projectes que ajudin a fer arribar els bons hàbits saludables a tota la població.

Dinamització de xarxes comunitàries: tenim una llarga experiència en el treball comunitari i en la vertebració de projectes per al bé comú.

 

Objectius

Engegar projectes comunitaris que fomentin la salut

Fomentar un estil de vida actiu, en especial entre la població més vulnerable

Combatre la sol·litud no desitjada de la gent gran

 

Informació de l'entitat

EAP Sarrià SLP® i Vallplasa Atenció Primària SLP® són dues Entitats de Base Associativa (EBA) que gestionen els serveis sanitaris d’Atenció Primària de les àrees de salut de 5C i 5D de Barcelona ciutat, i que presten els seus serveis al CAP Sarrià i als consultoris locals de Vallvidrera i Les Planes. El nostre és un model basat en la participació i implicació de totes les persones treballadores, sanitàries i no sanitàries, amb l’objectiu de prestar el millor servei a la comunitat.

La nostra missió és resoldre les necessitats sanitàries i promoure el benestar de les persones de la nostra comunitat.

Treballem a partir dels següents àmbits
  • Persona pacient i comunitat
  • Persones treballadores
  • Organització
  • Model d’atenció
Objectius
  • Prestar la millor assistència sanitària i social tot garantint que la persona pacient està en el centre, compartint la presa de decisions
  • Potenciar l’ús de tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i l’atenció virtual, sense oblidar la visita presencial, i garantir l’atenció per qualsevol dels canals
  • Desplegar l’atenció comunitària i potenciar aliances en el territori
  • Mantenir i enfortir el model d’atenció domiciliària i d’atenció a residències, tot basant-nos en el nostre model d’atenció a la cronicitat
  • Treballar per l’eficàcia dels canals de comunicació externa i interna
  • Fomentar i garantir el treball multidisciplinari i el treball en equip
  • Potenciar la docència i investigació
  • Alinear el funcionament de la nostra organització amb l’economia social

Associació de Comerciants de Sarrià

AFA Nabi

AFA Orlandai

Associació Mujeres Latinas Sin Fronteras

Escola l’Antàrtida

Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera

AFA Dolors Monserdà Santa Pau

AFA Tàber